En av de viktigaste recensionerna av en nyutkommen bok är BTJs recension, eftersom många bibliotek använder den som vägledning för om de ska köpa in en bok eller inte. I veckan dök Kimyas recension upp och den var så positiv att jag blev tårögd… 🙂

Det finns några regler för hur man får citera en av BTJs recensioner. Följande gäller:

Vid citat ska lektörens namn samt BTJ-häftet anges. Citatet får inte omfatta hela recensionen och inte heller ge en missvisande bild av recensionen. 

Jag har valt att plocka bort beskrivningen av boken från recensionen. Det är markerat med … 🙂

Den etablerade fantasy- och science fictionförfattaren Eva Holmquist ger nu ut den första delen i en lovande serie som heter Fyrstaden. 


Författaren har ett språk som är kort, koncist och informativt, men saknar inte detaljer. Språket förstärker bokens mörka och olycksbådande karaktär. Tempot är högt och boken är spännande och lättläst hela vägen! Författaren använder en intressant berättarteknik. Läsaren får i korta stycken följa huvudpersonerna växelvis. När berättelsen växer samman är det fascinerande att få betrakta samma händelse ur olika vinklar. Viss samhällskritik förekommer. Kimya är en välskriven, fängslande och unik fantasybok för ungdomar och läsare i flera åldrar.

Helhetsbetyg: 4.

BTJ-häftet nr 24, 2020. Lektör Anna-Karin Närkling 

Dela sidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *